DIY - Wool coat washing


Nastává nám nová módní sezóna a s ní přichází i obměna šatníku, hlavně tedy svršků, kabátů a teplých bund za lehčí, jarní bundičky, trenchcoaty a jiné. Když začíná zima, tak se vždy těším na to, až si připravím a vyčistím všechny kabáty,péřovky a bundy. Návštěva čistírny s 3 kabáty a dalšími bundami mě ale vyjde vždy na tolik peněz, že když zima končí a mám je zase vyčištěné uložit zpět do šatních obalů, vyhýbám se jí obloukem a se zavřenými oči proklouznu raději do obchodu pro jarní bundičku. Letos jsem si řekla, že všechny svršky uložím na "jarní a letní spánek" hezky čisté, vyžehlené a upravené, abych si s nimi, až zase "nečekaně" přijde podzim a zima, nemusela lámat hlavu.

Také máte například vlněný kabátek na kterém výrobce uvádí, že se může čistit pouze chemicky? Pokud se vám nechce utrácet za čistírnu a máte s praním alespoň nějaké zkušenosti,  můžete si jej zkusit vyčistit doma.
Na mém vlněném kabátku je na štítku pracích symbolů uvedeno pouze chemické čištění, takže by se neměl čistit ve vodě, ale v rozpouštědlech nebo jen s minimem vody. S tetrachlor ethenem se mi ale experimentovat nechtělo a představa, jak ho čistím těžkým benzínem byla hned zahnána představou,
že to prostě risknu s vodou a babičkovskými typy.
S vlnou se musí zacházet šetrně, takže jsem pračku raději vynechala, i když na těch novějších, inteligentních pračkách jsou programy pro extra šetrné praní vlny.
Zapnula jsem na kabátku zip, všechny jeho kapsy a na světle zkontrolovala, kde je špinavý.
  •  Do mísy  či vany napusťte vlažnou až středně teplou vodu , přidejte prací přípravky na vlněné věci a promíchejte
  • Ponořte kabátek zcela do vody. Na mém kabátku byl znečištěný hlavně bílý límeček, na který jsem použila Lanzu - mýdlo. Jelikož ale Lanza bělí, musíte dávat pozor, aby se nedostal i na zbytek kabátku a po vyčištění jej řádně opláchnout.
  • Poté ručně vyperte běžným způsobem. Zacházejte s ním ale velmi šetrně, dávejte pozor na zadrhnutí o nehet a kabát nedrhněte nebo se po usušení vlákna ochlupí. 
    Pokud máte kabát který je silně znečištěný nebo má skvrnu od něčeho co se špatně pere, raději přece jen zainvestujte do čistírny. Ale i tam vám nikdo nezaručí, že se nemůže nic poškodit. V jedné brněnské čistírně mi jednou takhle krásně zničili péřovku. Vždy když jdu do jakékoliv čistírny, raději se ptám a ujišťuji. V čistírně vám nevyčistí a nevyžehlí oblečení stroje, ale lidé, kteří je obsluhují a pokud jsou tito lidé vietnamské národnosti jako třeba v brněnské Vaňkovce, kde vám pomalu ani nerozumí a ještě automaticky mávnou rukou když máte obavu, tak je ujišťování opravdu lepší. Pro ně je to jen další bunda v pořadí, pro nás to ale může být ne zrovna levně pořízená srdeční záležitost.

  • Po vyprání vytáhněte kabátek z vody, rozložte ho ve sprchovém koutě či vaně a lehce z něj dostaňte vodu. Nemačkejte ho, nekruťte ani neždímejte. Klidně i hodně nasáklý vodou ho položte na nachystanou velkou osušku či ručník. Čím více savější, tím lépe.
    Narovnejte ho a začněte od kraje rolovat a jemně mačkat, aby se voda nasákla do ručníku.
    Použijte klidně dva nebo tř ručníky a zopakujte, dokud nebude jen mírně kapat voda.

  • Mokrý vlněný kabát by se neměl věšet na ramínko, jelikož pod tíhou vody se vlna vytahuje, takže pokud ho hned po vyprání nebudete vysoušet vysoušečem jako já, nechte ho poté uschnout někde rozprostřený, třeba na sušáku a pod něj dejte ručník.
    Aby jste ale získali tvar hned po vyprání a předešli deformaci během schnutí, pověste jej na ramínko, a středně teplým vzduchem ho narovnejte. Proudem vzduchu získají rukávy zpět svůj tvar.
  • Pokud ho chcete mít suchý hned, můžete ho vysoušečem vysušit úplně do sucha nebo na něj zapnout větrák. Já jsem pomocí fénu dostala ven jen přebytečnou vodu a nechala jsem ho doschnout do druhého dne.(Rozhodně ho nedávejte do sušičky. Způsobila by zřejmě to stejné co pračka).
  •  Nenechejte ho ale přesušit, protože doba mezi uschnutím a vyžehlením je zásadní pro tvar jakéhokoliv vašeho prádla. Pokud patříte mezi ty, kteří si stěžují na neustále vytahaná, vybledlá,švy ztrácející trička a jiné oběti domácího praní a žehlení, nestěžujte si na výrobce, ale na spotřebitele, který vám na prádlo dává kolíčky, žehlí pozdě, bez vody a páry nebo dokonce vůbec. (Miluji když se setkávám s ženami, které hrdě říkají " Já teda prádlo nežehlím, to jen poskládám, nám to pomačkaný nevadí" a nebo s těmi, které prádlo sice žehlí o sto šest, ale tak, že to na oblečení jde poznat z kilometru.)
    Vždy mi to připomene mou první zkušenost s profi žehličkou v salonu svatebních a společenských šatů. Měla jsem za sebou nažehleno už tuny prádla, z běžného "domácího praní" a myslela si, že prát a žehlit umím, vždyť to umí přece každý.
     Není to pravda a pokud Vás žehlit nikdo neučil tak věřte, že žehlení není jen "jízda na prkně" aby to potom vypadalo v šatníku hezky, ale aby to vypadalo i po několika vypráních dobře na vás.
    O tom, jak si správně vyžehlit kabát nebo sako udělám příspěvek  jindy.

  • Po vyžehlení můžete vidět kabátek na ramínku. Vypráním a vyžehlením získal opět svůj tvar, jaký měl když byl nový. Takže se ručním vypráním nijak nepoškodil. Ovšem pokud nepoužijeme nějaký přípravek, který ochraňuje vlákno před zašpiněním, nemůžeme čekat, že nám vydrží tak dlouho čistý jako z čistírny :)

  • Nevíte co znamenají symboly chemického čistění na vašich oděvech? Přidávám tabulku :)
















1 komentář: